domingo, 25 de enero de 2015

La manifestación de París fue una demostración fantástica de hipocresía


La manifestación de París fue una demostración fantástica de hipocresía

TOPPAR I MANIFESTATION I manifestationen för yttrandefrihet i Paris gick bland andra den brittiske premiärministern Cameron – som skickat säkerhetspolisen på The Guardian för att ha publicerat Snowdens avslöjanden om USA.  .Foto: PHILIPPE WOJAZER/AP

Cuando los líderes del mundo marcharon codo con codo por las calles de París como manifestación por la libertad de expresión fue una exibición fantástica de hipocresía.
Allí estaba el primer ministro británico Cameron que incitó a su policía de seguridad sobre The Guardian porque ellos publicaron ñas revelaciones de Snowdens sobre las operaciones de espionaje de alcance mundial de los EEUU. Allí estaban representantes del régimen norteamericano que condenaron a Chelsea Manning a 75 años de prisión por complicidad con expresiones inapropiadas y condenarían también al propio Snowden de manera igualmente dura si pudieran apesarlo. Allí estaba hasta un representante de Arabia Saudita, un régimen que recientemente ha condenado a un hombre a latigazos hasta la muerte porque él hizo bromas sobre el islam en Twitter. Por no hablar de lo que harían los sauditas si hubieran podido poner sus guantes sobre la redacción de Charlie Hebdo.
Fue una de las reacciones, no particularmente inesperadas de los políticos de Europa luego del ataque terrorista al periódico satírico francés.
La otra reacción igualmente refleja fue la de empezar a hablar inmediatamente de limitar la libertad de expresión...

Jan Guillou, periodista y escritor sueco.

Traducción de Ricardo Ferré

Manifestationen i Paris var fantastisk uppvisning i hyckleri

TOPPAR I MANIFESTATION I manifestationen för yttrandefrihet i Paris gick bland andra den brittiske premiärministern Cameron – som skickat säkerhetspolisen på The Guardian för att ha publicerat Snowdens avslöjanden om USA.  TOPPAR I MANIFESTATION I manifestationen för yttrandefrihet i Paris gick bland andra den brittiske premiärministern Cameron – som skickat säkerhetspolisen på The Guardian för att ha publicerat Snowdens avslöjanden om USA.Foto: PHILIPPE WOJAZER/AP

När världens ledare gick i armkrok på Paris gator som manifestation för yttrandefriheten var det en fantastisk uppvisning. I hyckleri.
Där gick den brittiske premiär­ministern Cameron som bussat sin säkerhetspolis på The Guardian för att de publicerat Snowdens av­slöjanden om USA:s världsom­spännande avlyssningsoperationer. Där gick företrädare för den amerikanska regim som dömt Chelsea Manning till 75 års fängelse för medhjälp till olämpliga yttranden och skulle döma Snowden själv lika hårt om de fick tag på honom. Där gick till och med en representant för Saudiarabien, en regim som just dömt en man att piskas till döds för att han skämtat om islam på Twitter. För att inte tala om vad saudierna skulle ha gjort om de kunnat lägga vantarna på Charlie Hebdos redaktion.
Det var den ena, inte särskilt oväntade, reaktionen från Europas politiker efter terrorattacken på den franska satirtidningen. Den andra, lika reflexartade, reaktionen var att
genast börja tala om nya lagar för att inskränka yttrandefriheten....

No hay comentarios:

Publicar un comentario